Heder

Sitter framför min dator hemma och kollar på alla uppdateringar på Facebook. Egentligen borde jag vara ute då solen skiner som aldrig förr och det är sommar. Men just idag är en hemmadag på soffan. Telefonen ringer, jag känner igen rösten, men nu låter den mer sorgsen och rädd än någonsin tidigare.

Tjejen i luren låter stressad och rädd. Plötsligt säger hon, känner du inte igen min röst? Det är Maja! Du måste träffa mig nu! Nu börjar jag bli orolig och tusen tankar snurrar i mitt huvud. Detta låter allvarligt! Varför vill hon träffas och varför är det bråttom? När jag kommer ut känner jag värmen från solen men jag är inte glad längre över den fantastiska sommardagen. Vi träffas kort efter samtalet i min bil på en övergiven parkering.

Hon börjar prata… Jag ville ha min frihet, kände mig instängd och kontrollerad, du vet klämd mellan två kulturer. Nu börjar jag förstå vad det rör sig om. Jag tänker, nej inte igen, inte hon? Kommer hon klara detta? Hur kan jag underlätta för henne? Jag vet hur ensam hon kommer att vara. Maja hade en pojkvän men snabbt började hennes familj och framförallt farbror att diskutera hennes livsstil ”Bara horor klär sig så du får inte gå ut, tänk på vår heder!!

Heder?  säger Maja! Heder är ett fint ord, de verkar snarare känna skam över mig!

Hot fortsatte från familjen, från kollektivet, hot om att bli skickad till hemlandet och giftas bort.

 

Helt plötsligt stannar hon upp, slutar prata. Hennes gröna ögon tittar allvarsamt på mig! Jag vill vakna en dag och själv bestämma vilka kläder jag ska ha på mig, vem jag ska träffa och framförallt lära känna mig själv och vad jag vill. Föddas på nytt trots att jag är 20 år gammal.

För första gången känner jag mod, mod att lämna och mod att kämpa för min frihet, och min rätt att bestämma över mig själv.

Vill du hjälpa mig att förverkliga min dröm? Jag blir chokad av frågan, det är inte en lätt sak hon ber mig göra. Men jag känner mig bestämd och säger att jag ska göra mitt bästa.

Jag är ovetande om hennes framtid, hon vet inte ens själv hur den kommer se ut. En dag kanske hon försonas med sin familj eller så fyller hon den tomheten i hjärtat med nya människor som kommer stå henne nära.

 

Det jag vet om Maja idag är att hon vaknar varje dag och bestämmer helt själv vad hon ska ha på sig, vem hon ska umgås med och vem hon ska älska.

Sist vi pratade sa hon JAG ÄR HEL, JAG ÄR ÄNTLIGEN MIG SJÄLV.

Du är min nya familjemedlem och jag vaknar varje dag utan rädslan och sorg. Jag överlevde och jag kommer ägna mitt liv åt att hjälpa andra så som du hjälpte mig. Just nu känns november regnet så långt ifrån och jag känner mig glad över att höra Maja så lycklig.

 

Förresten, vad gör du i maj? Jag vet inte, jag ska kolla min kalender. Maja börjar skratta och säger till mig att det är lika bra att jag avbokar allt, jag är bjuden på deras bröllop. Jag tar fram min kalender och ritar ett hjärta under just den dagen och börjar gråta.

 

 

Lämna en kommentarWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/grrltech/public_html/wp-content/themes/grrlpress/adbar.php on line 15

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/grrltech/public_html/wp-content/themes/grrlpress/adbar.php on line 16

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/grrltech/public_html/wp-content/themes/grrlpress/adbar.php on line 16