Tips på normkritiskt undervisningsmaterial

På tal om 6 material kommer att finnas tillgängligt under våren 2014, så till dess vill vi tipsa om annat bra material en kan jobba med i och utanför skolan. Nedan hittar du material att använda i undervisningen samt fortbildningstexter för dig, alla tips går att ladda ner eller streama kostnadsfritt.

Sex på kartan
”Sex på kartan” är en klassiskt handtecknad film som talar klarspråk och bygger på ungdomars egna frågor. Filmen är tänkt att användas i sexualundervisningen på högstadiet. Filmen är producerad av RFSU och UR med stöd av Allmänna Arvsfonden.
Filmen finns att streama fritt från rfsu.se eller ur.se, det finns också en tillhörande handledning att ladda ner.

BRYT!
Ett metodmaterial om normer i allmänhet och heteronormen i synnerhet. Bryt! fokuserar på normer istället för de som bryter mot normerna. Frågor om hur makt upprätthålls, vilka privilegier som kommer av att tillhöra normen, och vilka normer som finns inom den egna gruppen är viktiga.
BRYT! finns att ladda ner fritt på rfslungdom.se.

Sex på ditt sätt
”Sex – på ditt sätt” är texter och bilder om sex och relationer. De är riktade till tonåringar i högstadiet och i början av gymnasiet.
Boken finns att fritt ladda ner på rfsu.se.

Umo.se
Webbplatsen är fylld med bra och faktagranskade texter om allt ifrån kroppen, kärlek, svartsjuka och våld. Det finns också möjlighet att ställa frågor till professionell personal och läsa andra tonåringars berättelser och tankar om allt från kärlek till abort och ätstörningar.

Den onaturliga naturen
”Den onaturliga naturen. Ett kunskapsmaterial om sexualitet och kön för gymnasielärare i naturkunskap och biologi”.
Skriften innehåller ett 20-tal artiklar av olika forskare, lärare och skribenter om kön och sexualitet, hiv och naturvetenskapens didaktik.

Den onaturliga naturen finns att ladda ner från rfsu.se.

Att göra synligt. Om unga transpersoner och bra bemötande
Den här broschyren riktar sig till dig som har ett alldeles särskilt inflytande över unga människors situation, så som lärare eller vårdpersonal. Skriften lär dig mer om vad det innebär att leva som transperson, oavsett om du har personliga erfarenheter av könsöverskridande, kan faktiskt ha avgörande skillnad för människors liv.

Att göra synligt finns att ladda på rfslungdom.se

Lämna en kommentarWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/grrltech/public_html/wp-content/themes/grrlpress/adbar.php on line 15

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/grrltech/public_html/wp-content/themes/grrlpress/adbar.php on line 16

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/grrltech/public_html/wp-content/themes/grrlpress/adbar.php on line 16