6-igt sommarjobb

Vi sommarjobbare på ”På tal om 6”vill dela våra tankar om hur vi tror att projektet kommer att förbättra sexualundervisningen.
Några av de frågor vi tycker är viktiga:

  • Oskuldsbegreppet
  • Normer
  • Funktionsnedsättningar och sex

 

Oskuld… Är en person skyldig när denne har haft sex? Är det en skuld? Vi har diskuterat mycket kring begreppet och vi tänker att det är ett begrepp som medför onödigt mycket press. Vi vill i stället påpeka att en person ÄR inte oskuld, utan det är bara ett uttryck för att inte ha haft sex. Det skulle vara bra om skolan jobbar för att minska användningen av ordet, så att alla vi stackars ungdomar slipper all denna stress, press och ångest som ordet medför. Varför inte göra det enkelt för sig och uttrycka det som att personen i fråga har haft sex eller inte, i stället för att denne är oskyldig eller skyldig.

Vårt samhälle är fullt av normer. Vi anser att skolan spelar en stor roll i hur normer växer fram. Vi vill att skolan, redan från tidig ålder ska jobba med att ge alla samma förutsättningar och behandla alla lika. Det är viktigt att det tas upp som en helhet, i alla ämnen. Till exempel i slöjd och hemkunskap bör könsroller och stereotyper aktivt motverkas och alla bör uppmuntras till att prova allt.
Idag genomsyras allt i skolan och resten av vårt samhälle av heteronormen. Vi vill att alla sexualiteter ska inkluderas i undervisning och diskussioner och vara lika naturligt för lärare att prata om. Idag tas andra sexualiteter än heterosexualitet upp, men som en särskild fråga, separat från vad som anses vara vardagligt. Vi tror att det kan ske en förbättring genom att alla sexualiteter finns med i undervisningen och vardagen, hela tiden.

Funktionsnedsättningar och sex… Ja, vad ska vi säga om det? Vi vet ju inget om det. Vi är inte ensamma om att känna så, för det tas aldrig upp! Vi efterlyser lika mycket information och personliga berättelser om det här som om allt annat som tas upp. När man aldrig har hört talas om det så tänker man inte på det och då ”finns” det inte. Därför är det otroligt viktigt att förändra just den här punkten, det skapar förståelse och jämlikhet.

Ett ord för världens bästa sexualundervisning: avslappnadsexiginkluderandejämlikgenomgående

Kramar // Ellen, Emmie, Haider

 

Lämna en kommentarWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/grrltech/public_html/wp-content/themes/grrlpress/adbar.php on line 15

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/grrltech/public_html/wp-content/themes/grrlpress/adbar.php on line 16

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/grrltech/public_html/wp-content/themes/grrlpress/adbar.php on line 16