På tal om sex & rättigheter

Sexualiteten har i alla tider varit ett ämne som väckt mycket känslor. Diskussioner kring vad som är normalt, avvikande och önskvärt har alltid funnits, men normerna har varierat över tid och plats. Till exempel hade kvinnor förr i tiden inga sexuella rättigheter. Först på 60-talet blev det förbjudet att inom äktenskapet tvinga sin fru till sex. Nu tycker vi det är självklart att kvinnans sexualitet är hennes egen. Uppfattningar om vad som är normalt och tillåtet förändras alltså med historiens gång och det är därför viktigt att bortse från fördomar och förlegade normer när vi pratar om sexualitet.

Sexualiteten är en del av allas vår personlighet. Den är något som finns inom alla människor, kvinnor, män och barn. Den påverkar våra liv, hur vi känner, tänker och bemöter våra medmänniskor. Den påverkar vår psykiska och fysiska hälsa, enligt FN:s Världshälsoorganisation WHO. Enligt WHO är sexualitet en rättighet och alla människor måste själva få bestämma över sig och sin kropp.

WHO menar också att sexualiteten inte nödvändigtvis är samma sak som sexuella handlingar, alltså samlag, orgasm eller kåthet. Dessa känslor och handlingar kan vara en del av sexualiteten, men behöver nödvändigtvis inte vara det. Sexualiteten är något mycket större, den kraft som får oss att söka kärlek och värme hos våra medmänniskor.

Sexualiteten är en rättighet, ingen ska beröva eller begränsa den delen av oss. Ingen har rätt att säga om du har en bra eller dålig sexualitet. Ingen har heller rätt att begränsa dig i hur du väljer att uttrycka din sexualitet. Detta är reglerat både i internationell rätt och nationell lag. I svensk diskrimineringslagstiftning står det att ingen diskriminering får ske på grund av kön, könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning.

Och det är just detta som projektet På tal om 6 handlar om, alla människors rätt till sin sexualitet, på sina egna villkor!

Lämna en kommentarWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/grrltech/public_html/wp-content/themes/grrlpress/adbar.php on line 15

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/grrltech/public_html/wp-content/themes/grrlpress/adbar.php on line 16

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/grrltech/public_html/wp-content/themes/grrlpress/adbar.php on line 16